zondag 20 maart 2011

Citytrip naar Brikama – 15/03

Na de Common Wealth is er vandaag geen school voor nursery schools en primairy schools. We nemen een bushtaxi naar Brikama, de derde grootst stad in Gambia.
 
Zo veel te zien, zo weinig tijd. We lopen door de markt naar Brikama's Health Centre. Hier wordt ons gevraagd geen foto's te nemen. Op het eerste zich lijkt dit geen ziekenhuis, maar eerder een grote compound. Alvorens het ziekenhuis te betreden moeten we toestemming vragen aan de hoofddokter. Voor zijn deur zitten tientallen vrouwen met kinderen te wachten op hulp. Alle gegevens worden bijgehouden op grote, met de hand geschreven tabellen die aan de muur hangen. We stellen ons voor en na een lang gesprek krijgen toestemming, op voorwaarde dat we niet alleen observeren maar ook verslag uitbrengen en hulp zoeken. We zijn allemaal onder indruk van de situatie. Het valt absoluut niet te vergelijken met ziekenhuizen bij ons. Van daar wandelen we naar het Brikama College. We worden rongeleid door een student van de lerarenopleiding. Op de campus zijn ook studentenkamers. De studenten kunnen deze kamers huren voor D50 per persoon per maand. Deze kamer moeten ze met drie delen. Aangezien veel studentes kinderen hebben, is er ook opvang voorzien.
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor we terug naar huis gaan brengen we nog een bezoek aan de craft market, waar juwelen, beelden, jembés en andere voorwerpen uit hout vervaardigd worden. Voor de kraampjes zien we mannen aan het werk. Als je ooit Brikama bezoekt, is dit zeker een aanrader.
 
We passeren in Serekunda om eten te kopen voor 's avonds. Het wordt kip met veel te veel overschotjes van gisteren. Morgen begint het echte lesgeven, we hebben nog wat voorbereidingswerk.
 
 
Wist je dat:
- er papaya's en bananan in onze tuin groeien
- het openbaar vervoer hier veel goedkoper en sneller is dan in Belgie (90 eurocent voor een tripje met de bushtaxi naar Brikama en terug – 50km)
- dat we al een trui nodig hebben bij temperaturen onder 25°

1 opmerking:

  1. Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!

    cheap nolvadex

    BeantwoordenVerwijderen