zaterdag 2 april 2011

Clean, clean, clean your teeth – 22/03 –> 25/03

Vanaf vandaag hebben alle kindjes hun eigen tandenborstel op school. Aan de hand van een liedje leren we de kinderen hoe ze hun tanden moeten poetsen.
Dit is het liedje (op de melodie van "row, row, row your boat"). Probeer maar eens:
Clean, clean, clean your teeth.
Clean them every daaaaaaaay.
Up and down, in and out.
That's the only way.

Voor level 1 en level 3 stellen we een vast weekrooster op met algemene vakken. De leerkrachten kunnen dan de lesonderwerpen zelf invullen.


Hanne en Loes wijzen de leerkrachten van level 1 erop dat het lesgeven in dit level heel speels moet verlopen. Ze geven hen een eerste opdracht: een handpop maken.
Zowel in level 1 als level 3 wordt basishygiëne aangeleerd (neus snuiten, lichaam wassen, haar wassen, tanden poetsen, handen wassen, ...)
Andere activiteiten in level 1 zijn: news time (praatronde), kalender, voorlezen, verhaal vertellen, getalbegrip tot 3, mapjes versieren, estafette en (zelfgemaakte) puzzels maken.

Jonas gaat voor level 3 naar een boekenwinkel om een handleiding voor een leesmethode. De leerlingen moeten al van in level 1 woorden spellen waarvan ze de betekenis niet kennen. De kinderen herhalen gewoon de letters (die niet hetzelfde zijn als de klanken) en zeggen dan gewoon het woord na zonder te beseffen wat het betekent. Deze methode om kinderen te leren lezen is fout, dit moet veranderen. Jonas gaat Kebba hierin begeleiden. In level 3 is het belangrijk dat kinderen kunnen lezen. Er wordt van hen verwacht dat ze dit kunnen voor ze naar primairy school gaan.

Alle kinderen kijken gefascineerd naar Tom terwijl hij op de speelplaats voetballen oppompt.
Tom laat de kinderen van level 1 oefeningen uitvoeren waarbij ze de bal aan elkaar moeten doorgeven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige kinderen kunnen zelfs geen bal vasthouden.
In level 2 geeft Tom estafettevormen waarbij de kinderen ballen moeten overbrengen.
De leerlingen van level 3 mogen zich uitleven in een voetbalmatch. Na de uren PE helpt Tom Sulayman met het inventariseren van het materiaal.

Het valt op dat enkele kinderen een grote mentale achterstand hebben. Deze kinderen worden gewoon als 'stupid' of 'stubborn' bestempeld.
Vrijdag gaan Hanne en Loes na school mee met Aïsha om baobabjuice te leren maken. Ze gaan samen naar het marktje en kneden erop los.Geen opmerkingen:

Een reactie posten